home-link
Запази час за подстригване

Падане на козината - грижи и превенция

Начало»Полезно»Падане на козината - грижи и превенция

1. До колко е важна козината за кучетата и котките и защо трябва да предотвратяваме нейното падане?

Кожата и козината на кучетата и котките са много важни, защото те изпълняват редица функции. По принцип кожата и козината са взаимно свързан комплекс и когато една от тези две системи има проблем, обикновено страда и другата.
Като цяло прекомерното падане на козината е признак, че кучето/котката има проблем с кожата или космените фоликули. Разбира се, винаги има едно нормално количество козина, което трябва да падне, но никога не трябва да е прекомерно и да бъде обилно.
Когато козината пада усилено, трябва да се предприемат мерки за  оздравяването на кожата и козината, защото това е началото на по-сериозни кожни проблеми и, в много случаи, ако не се вземат мерки, проблемът се задълбочава.


2. Има ли значение дължината на козината и трябва ли да полагаме повече грижи за домашен любимец с по-дълга козина?

Противно на всички очаквания, късокосместие кучета и котки не се скубят по-малко от дългокосместите. Даже напротив – когато има проблем и пада повече козина, падналите косми от късокосместите животни са много повече и по-трудни за почистване.
Разбира се, при дългокосместите трябва да се полагат грижи, като: редовно сресване, къпане и подстригване, за да се избегне сплъстяване на козината, което също ако бъде допуснато, може да доведе до по-сериозни кожни проблеми.

3. Има ли специфични породи кучета и котки, при които падането на козина е по-интензивно?

Няма породна предразположеност, свързана с падането на козина.

4. От значение ли е сезона за обилното падане на козината, лятото по-неблагоприятен сезон ли е от зимата?

Разбира се. Както при всички останали живи същества, през пролетта и есента се наблюдава т. нар. линеене на козината, като през тези периоди козината се подготвя за зимата или лятото, и падането е по-обилно.
Също така, през зимата при резки температурни промени, може да се наблюдава по-обилно падане на козината. Въпреки това, през този период могат да се вземат мерки, за да се намали това падане.
Има много подходящи 100% натурални продукти, предназначени за употреба в тези периоди, като ние можем да препоръчаме продуктите на фирмите Dermoscent и Lintbells.

5. Какви грижи можем да полагаме за козината в домашни условия?

При дългокосмесите кучета и котки е много важно редовното ресане на животното и то трябва да бъде най-малко 2 пъти на ден. Също така е много важно това да става с подходящ за целта гребен.
Може би ще се учудите, че късокосместите котки и кучета също трябва да се сресват, отново с подходящ за целта гребен, но можете да използвате и тример, за премахване на излишната козина.
В домашни условия животните могат да се къпят. В миналото се препоръчваше да бъде възможно по-рядко, но все пак нещата се променят. На пазара има няколко много подходящи шампоани, които не съдържат сапун и са подходящи за честа употреба.
Къпането веднъж месечно е много заздравяващo, но отново казвам, че трябва да бъде с шампоан без сапун. Обикновено тези шампоани са на по-висока цена, но са концентрати и количеството им е достатъчно за продължителен период от време.
При дългокосместите домашни любимци не трябва да забравяме да използваме балсам, за да може да се разресват по-лесно. Балсамите могат да се закупят в специализирани грууминг салони, защото на пазара няма подходящи.
В салон Фъри Мъри можем да ви предложим всякаква козметика, както и препоръки по какъв начин е най-добре да я използвате.
Ако нямате време да полагате грижи в домашни условия, ние с радост ще се погрижим за ежемесечното здраве на кожата и козината на вашия любимец. Можете да ни намерите на адреси: студио Люлин - София, ул. Арх. Георги Ненов 38. Телефон за записване на час: 0897565966 или студио Изток - София, ул. Пиер Дегейтър 10Б. Телефон за записване на час: 0895419319.

6. Има ли при животните състояния като при хората, например цъфтеж или изтощена козина, които изискват специфични грижи?

Разбира се, че има. Има много кучета, които сме виждали, с изтощена козина. Колкото по-рядко се полагат грижи за козината и кожата на домашния любимец, толкова повече се изтощава кожата, а от там и козината.
Във външната среда има редица фактори, които влияят негативно върху кожата и козината на кучето и котката. Именно, за да се намали и предотврати влиянието на тези фактори, са необходими редовни грижи.
Редовното подкъсяване на козината (подстригване с приставка, а не до кожа), подновява косъма и подпомага възстановяването на космената покривка на животното.

7. Какви специализирани грижи/продукти можем да приложим за по-добра грижа?

Относно грижите – много важно, както и полезно за самото животно, е редовното ресане с подходящ за целта гребен. Имам гребени, както за дългокосмести, така и за късокосмести животни.
Освен това, редовното къпане и сушене е много важно. Преди имаше схващане, че колкото по-рядко се къпе животното, толкова по-добре, но нещата се развиват и на пазара има шампоани, които не съдържат сапун и могат да се използват всяка седмица.
Ако къпането не беше полезно, то тогава, защо ние се къпем толкова често? Нашите домашни любимци, не са много по-различни от нас в това отношение.
В салона използваме висококачествена професионална козметика, която се намира трудно. Тествали сме и предлагаме две марки, от които сме изключително доволни, особено когато става дума за къпане и продукти за намаляване падането на козина.
Относно шампоаните – продуктите на фирмите Dermoscent и Oropharma са изключително подходящи.
По отношение за продукт за намаляване падането на козина, имаме един иновативен продукт – Essential 6 на фирмата Dermoscent, който бихме препоръчали и сме препоръчвали на много клиенти.
Продуктът е под формата на пипети и е много удобен за нанасяне, но трябва да се има предвид, че ефектът настъпва едва след приложението на поне 4-6 пипети, т.к. действа с натрупване.
Друг подходящ продукт е Yumega за кучета и котки на фирмата Lintbells. Това са хранителни добавки, богати на омега 3 и омега 6 мазнини, които имат много ползотворно влияние върху кожата.
И от двата продукта имаме редица доволни клиенти. Ето и мнението на някои от тях:

„Развъждам кучета от породата английски булдог и често се сблъсквам с усилено падане на козина. След като започнах да използвам пипетите на Dermoscent, падането намаля значително и кожата на животните е видимо по-здрава. Освен това, кучетата имат много приятен аромат.” Емилия Джидрова, английски булдог Джей Джей на 11 месеца.

„Котката ми беше лекувана в продължение на 1 година от гъбички. След като започнах да използвам маслото Yumega за котки на Lintbells, няма голи петна по кожата, козината е значително по-лъскава и здрава и котката ми вече не приема медикаменти.” Ася Василева, персийски котарак Пуханчо на 21 месеца.

„След всяка бременност на кучетата ми (чихуахуа), кучето имаше кожен проблем, който лекувахме по всякакви начини. След като започнах да използвам пипетите на Dermoscent, тези проблеми изчезнаха.” Теодора, Аврамова, чихуахуа Чихита на 6 години.

„Редовно водя двете си кучета за къпане в салон Фъри Мъри, където по моя молба използват шампоан на Dermoscent, защото откакто започнахме редовно да къпем с него, козината им пада по-малко и ароматът е невероятен.” Каролина-Кристияна Радева, 2 кучета от породата чихуахуа на 3 години.